Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Συνύπαρξη Γενεών


ΔΡΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ -ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 10ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ    ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Μέσα από ένα έγγραφο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου ενημερωθήκαμε για το Eυρωπαϊκό Έτος που αφορά την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών. Επειδή έχουμε αναπτύξει αρκετές αξιόλογες δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους  με ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών τολμούμε να δηλώσουμε τη συμμετοχή μας με τις παρακάτω δράσεις:
Η Διευθύντρια του σχολείου κ. Μαρία Κληματσάκη αφιέρωνε κάποιες ώρες εβδομαδιαίως διδάσκοντας γλώσσα και μαθηματικά σε ψυχικά ασθενείς που φιλοξενούνταν σε εξωτερικές δομές(αποσυλοποίηση) και μάλιστα στο οικοτροφείο <<ΧΑΡΑΥΓΗ>> της ΑμΚΕ Χανίων .
Κατάφερε να ανακαλέσει προϋπάρχουσες γνώσεις, να δομήσει νέες και ένιωσε υπερήφανη όταν μία από τις μαθήτριες της αφιέρωσε μια μεγάλη χειρόγραφη καταγραφή μαντινάδων με την ένδειξη <<ΣΤΗ ΔΑΣΚΑΛΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΑ ΣΤΑ 68 ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ>>.
Οι aασθενείς  με το προσωπικό της  ΧΑΡΑΥΓΗΣ επισκέφτηκαν αρκετές φορές το σχολείο μας, παρακολούθησαν τις εορτές και εκδηλώσεις μας, συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα και περιπάτους, παρακολούθησαν κινηματογραφική ταινία και  κάθισαν στα θρανία ανταλλάσοντας ρόλους με τους μικρούς μαθητές και τους γονείς τους .Τα χαμόγελα χαράς και ευτυχίας που σκόρπιζαν παντού  ήταν η δική μας ικανοποίηση.
Τα Χριστούγεννα πάντα επισκεπτόμαστε τους γέροντες που ζουν σε ιδρύματα(Γηροκομείο Χανίων) και ανταλλάσουμε ευχές, κάλαντα και τραγούδια, προσφέροντας γλυκίσματα  και χριστουγεννιάτικες κάρτες - κατασκευές με παιδικές αφιερώσεις για τα περήφανα γηρατειά .
Μια άλλη σημαντική μας δράση είναι το καμάρι μας ΄΄ΤΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ΄΄ όπου τροφοδοτείται  από τους γονείς των μαθητών μας και
άλλων σχολείων της περιοχής. Συντηρεί πάνω από 350 άπορες οικογένειες και για τη λειτουργία του εμπλέκονται εθελοντικά άνθρωποι (άνδρες-γυναίκες και παιδιά)όλων των ηλικιών .Γιαγιάδες φτιάχνουν μαρμελάδες -γλυκά του κουταλιού και φαγητά για να τα προσφέρουν στους  συμπολίτες μας που αδυνατούν να τα αγοράσουν . Το κάνουν με μεγάλη χαρά, προσφέροντας από το οικονομικό υστέρημά τους, αλλά από το περίσσευμα της καρδιάς τους. Μητέρες και γιαγιάδες φέρνουν μερίδες φαγητού που τους περισσεύουν από τα καθημερινά νοικοκυριά για να τα διαθέσουμε στους λήπτες του παντοπωλείου. Επίσης τα ΚΑΠΗ Xαλέπας συνεργάζονται αρμονικά μαζί μας, συγκεντρώνοντας τρόφιμα-ρούχα και φάρμακα ή προσφέροντας γλυκίσματα(τσουρέκια κουλουράκια) ή φτιάνοντας πασχαλινές λαμπάδες, προκειμένου να καλύψουν εν μέρει  τις ανάγκες των ανθρώπων που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση εξ' αιτίας της κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας. Σχολές του ΟΑΕΔ και σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι στο πλευρό μας και στηρίζουν τις προσπάθειές μας  συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επιβίωσή μας.
Τέλος συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί έχουν επιστρατευτεί και προσφέρουν δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε αλλοδαπούς μαθητές ή ξενόγλωσσα μαθήματα σε παιδιά  που οι γονείς δεν μπορούν να πληρώσουν φροντιστήρια .
Παραθέτουμε σχετικά φωτογραφικά αρχεία.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου