Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

          ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
 <<Γέφυρες επικοινωνίας ανοίγουμε….. φράγματα γκρεμίζουμε!!!!>>>
Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η φιλοσοφία λειτουργίας του σχολείου μας. Θυμόμαστε πάντα τη Διευθύντριά μας κ. Μαρία Κληματσάκη να μιλάει για ένα ΄΄ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ΄΄. Επειδή αυτό το όνειρό της με τη σημαντική συμβολή του ΄΄ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΧΑΛΕΠΑΣ΄΄ πιστεύουμε ότι έγινε πραγματικότητα, εμείς οι μαθητές της Στ΄τάξης του 10ου Δ.Σ.Χ αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε ένα φωτορεπορτάζ ,για να το αναδείξουμε .
Χωριστήκαμε σε ομάδες ,πήραμε τη φωτογραφική μας μηχανή και το δημοσιογραφικό μας κασετοφωνάκι και ξεκινήσαμε για το σχολειό.
Ημέρα Πέμπτη: Παιδιά στην αυλή παίζουν μπάλα και φαίνονται ήρεμα και χαρούμενα. Έχουν αντιστραφεί οι όροι και ενώ τα παιδιά ασχολούνται με το παιχνίδι, οι γονείς τους κάθονται στα θρανία...Πραγματικά το χαρήκαμε…. Μπήκαμε στην αίθουσα .Ήταν το τμήμα εκμάθησης ισπανικής γλώσσας. Ζητήσαμε έγκριση και αφού ενημερώσαμε για το σκοπό της επίσκεψης πήραμε συνέντευξη από την δασκάλα, μια ενήλικη μαθήτρια και βγάλαμε μερικές φωτογραφίες. Στο ρόλο των δημοσιογράφων η Έλενα Τσίγκου και η Νίκη Βαβουράκη. Πολλά και ενδιαφέροντα αυτά που ακούσαμε. Στην αρχή απευθυνθήκαμε στη καθηγήτρια των Ισπανικών που μιλούσε λίγο παράξενα τα ελληνικά. Επειδή φάνηκε από την αρχή ότι καταγόταν από άλλη χώρα τη ρωτήσαμε για την πατρίδα της ΄΄ Γεννήθηκα στην Ισπανία, μας είπε. Λέγομαι Sousana Ravoyna. Σπούδασα όμως στη Λατινική Αμερική, την Ουρουγουάη ,φιλοσοφία. Είχα ξεκινήσει και τη Νομική αλλά δεν την τελείωσα…..΄΄ Στη συνέχεια μας είπε ότι είναι εθελόντρια του Κυττάρου και μάλιστα πηγαίνει κάθε Παρασκευή στο Παντοπωλείο και βοηθά να μοιραστούν πράγματα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Από εκεί πληροφορήθηκε για τις απογευματινές δράσεις του ΚΥΤΤΑΡΟΥ και σκέφτηκε να αφιερώσει λίγο από τον ελεύθερο χρόνο της για να διδάξει δωρεάν ισπανική γλώσσα. ΄΄Έίναι το μικρότερο που θα μπορούσα να κάνω μπροστά σε αυτά τα πολλά που σχεδιάζουν και πραγματοποιούν τα ενεργά μέλη του Κυττάρου Τους εκτιμώ όλους πολύ΄΄. Απαντώντας στις ερωτήσεις μας μάθαμε ότι ξεκίνησαν πριν λίγες ημέρες τα μαθήματα και μάλιστα είναι όλοι ενήλικες ,με φόρτο εργασία και οικογένειες, αλλά και με μεράκι  να μάθουν νέα πράγματα. Υπάρχουν θέσεις για εγγραφή ακόμη ,γιατί θα επαναλάβει τα 3 πρώτα μαθήματα. Οι συμμετέχοντες δεν έχουν υποχρέωση οικονομικής αμοιβής ,αλλά θα μπορούσαν αν θέλουν να φέρουν κάποια φορά μερικά τρόφιμα  για το Παντοπωλείο. θα ήθελα να τονίσω πάντως ότι όλοι το δέχτηκαν με ικανοποίηση. Μας εξήγησε επίσης ότι στο τμήμα περνούν ωραία ,ανταλλάσουν ιδέες –συνυπάρχουν και μελετούν σε ένα πολύ όμορφο σχολικό περιβάλλον ,την τάξη ,που είναι στολισμένη με υπέροχα έργα των μαθητών του σχολείου(α΄τάξη) Την εντυπωσιάζει η αποδοχή των μαθητών της και πόσο όμορφα νιώθει μαζί τους, ώστε δεν χρειάστηκε να πάρει το αυστηρό της στυλ .Στο τέλος αφού μας ευχαρίστησε, μας έδωσε την έγκριση να δημοσιεύσουμε τη συνμέντευξη και μας ευχήθηκε να ακολουθήσουν κι άλλες δραστηριότητες, γιατί είναι σημαντικό στις ημέρες μας οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ να αφήσουν στην άκρη το ΕΓΩ τους και να προβάλλουν το ΕΜΕΙΣ , για ένα πιο δίκαιο κόσμο.
Η μαθήτρια των ισπανικών λεγόταν κ.Λία Σαριδάκη και ήταν λογίστρια στο επάγγελμα. Μας είπε λοιπόν ,ότι ήταν καταπληκτική ιδέα του Κυττάρου Χαλέπας να διοργανώσει μαθήματα για ενήλικες κι αυτή ανταποκρίθηκε στο τμήμα για την εκμάθηση των ισπανικών. Είναι γραμμένο μέλος του ΚΥΤΤΑΡΟΥ και βοηθά όπως και όποτε μπορεί. Δήλωσε ότι είναι ενθουσιασμένη που κάνει μάθημα σε ένα τόσο όμορφο σχολείο, νιώθει σαν να έγινε ξανά παιδί και ξεφεύγει από την καθημερινότητα. Το έμαθε από φίλες της ,μέλη του Κυττάρου, σκέφτεται να προσφέρει οικιοθελώς κάποια τρόφιμα ,αντί για οικονομική αμοιβή ή τις υπηρεσίες της αν της ζητηθεί. Τελειώνοντας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για όλους αυτούς που διοργανώνουν αυτές τις δράσεις με επιτυχία και ευχήθηκε να είναι καλά και να συνεχίσουν  στον ίδιο βαθμό τις δυναμικές δράσεις τους.
Η πρώτη μας αποστολή τελείωσε. Ζηλέψαμε λίγο αλλά πού ελεύθερος χρόνος για ισπανικά!!!
Την ίδια ημέρα κάποιες άλλες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους μαθητές γίνονται στο 9ο και στο 11ο Δ.Σ.Χ καθώς και  στο 7ο Γυμνάσιο Χανίων.

Φωτογραφικό υλικό από το τμήμα των ισπανικών με τις μικρές δημοσιογράφους                                    Στο ρόλο των δημοσιογράφων η Έλενα Τσίγκου και η Νίκη Βαβουράκη
                                             Mαθήτριες της ΣΤ2 τάξης του σχολείου
Ημέρα Παρασκευή: ΄Τα παιδιά στην αυλή πάρα πολλά….. άλλα παίζουν μπάλα, άλλα μπάσκετ και κάποια κάνουν ποδήλατο…. Η εικόνα μας θύμισε τα πρωινά διαλείμματα, όπου η φασαρία έχει την τιμητική της. Μπήκαμε στην πρώτη ανοιχτή πόρτα του ισογείου. Κόσμος πολύς ,μαθητές κάθε ηλικίας, μια εκπαιδεύτρια που έτρεχε από την μια μεριά στην άλλη, χτυπήματα μαζί με χαρούμενες φωνές παντού. Καταλάβαμε αμέσως ότι πετύχαμε το εργαστήριο κατασκευής κοσμήματος Η δημοσιογραφική ομάδα της Στ΄ τάξης απαρτίζεται τώρα από τις μαθήτριες Μαριάννα Τρακοσιάρη και Ειρήνη Κοκκίνου. Τραβήξαμε τη δασκάλα ,κ Μαρία Πρινιωτάκη για μια συνέντευξη-λύτρωση από τον πανικό. <<Διδάσκω εικαστικό κόσμημα μέσα από τις απογευματινές δραστηριότητες του ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΧΑΛΕΠΑΣ. Με τράβηξε η εικαστική μου ανησυχία και η αγάπη μου γι’ αυτό που κάνω. Η προσέλευση είναι μεγάλη, αν και έχουμε ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα περίπου. Αν αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό θα δημιουργηθεί και δεύτερο τμήμα, άλλη ημέρα. Η προσφορά μου στο ΚΥΤΤΑΡΟ είναι για καλό σκοπό .Για μένα είναι ευπρόσδεκτες τέτοιες ενέργειες, μιας και δεν παίρνουμε χρήματα από τους μαθητές μας. Αν κάποιοι θελήσουν να προσφέρουν κάποια τρόφιμα στο παντοπωλείο του ΚΥΤΤΑΡΟΥ, είναι ευπρόσδεκτα. Δεν είναι υποχρεωτικό και δεσμευτικό. Σε αυτόν το τμήμα με εντυπωσίασε πραγματικά το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής και ότι  επέλεξαν και άνδρες να ασχοληθούν με το κόσμημα και μάλιστα με μεράκι.>> Αυτά είπε η κ. Μαρία ,μας ευχαρίστησε με το πιο λαμπρό της χαμόγελο και συνέχισε το έργο της. Τη θέση της πήρε για ιερή εξέταση μια μαθήτρια της τέχνης του κοσμήματος η κ. ΄Αννα Πολυχρονάκη ,Ιδιωτική Υπάλληλος.
<<Μας δήλωσε ότι της αρέσει να δημιουργεί πράγματα με τα δικά της χέρια. Έμαθε την ύπαρξη της δραστηριότητας από μια φίλη της και δεν έχασε χρόνο .Για να παρακολουθήσεις βέβαια, χρειάζεσαι τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία. Δεν είναι κάτι το κουραστικό, αλλά πρέπει να προσέχεις μην κοπανήσεις τα δάχτυλά σου… Περνάμε όμορφα και δημιουργικά…. Προσφέρουμε κάποια τρόφιμα σε αυτούς που έχουν ανάγκη ,μέσω του ΚΥΤΤΑΡΟΥ και του Παντοπωλείου του που λειτουργεί στο ισόγειο του ΤΕΙ στη Χαλέπα. Τελειώνοντας μας ευχήθηκε να γίνονται πιο συχνά τέτοιες δράσεις, είτε μέσα από το ΚΥΤΤΑΡΟ ΧΑΛΕΠΑΣ είτε μέσα από το 10ο Δημοτικό Σχολείο.>> Με χαρά και ικανοποίηση πατήσαμε το κουμπί να σταματήσει την εγγραφή το μαγνητοφωνάκι και πήγαμε να χαζέψουμε το παιχνίδι των παιδιών ,στην αυλή του σχολείου.Στο ρόλο των δημοσιογράφων οι μαθήτριες της ΣΤ1 Τάξης :Μαριάννα Τρακοσιάρη ,Αλίκη Σχοινοπλοκάκη και Ειρήνη Κοκκίνου

Η επόμενη ομάδα είχε πάρει θέση στο τμήμα της φωτογραφίας .Εκεί τα πράγματα ήταν πιο ήρεμα και όλοι φάνηκαν να απολαμβάνουν το μάθημά τους. Ο κ. Λευτέρης Κορακάκης ,απάντησε με ευχαρίστηση στα ερωτήματα της μικρής  δημοσιογραφικής ομάδας του Χρήστου Κασαπάκη και του Αλέξανδρου Χαιρετάτη. <<Μαθαίνουμε όλοι μαζί φωτογραφία και ξεκινήσαμε το τμήμα πριν 10 ημέρες. Ο αριθμός των μαθητών κυμαίνεται από 8 έως 10 άτομα. Για μένα η φωτογραφία ήταν ένα χόμπι το οποίο εξέλιξα, διαβάζοντας, παρακολουθώντας μαθήματα (όπως αυτά) στη ΛΕΦΚΙ Χανίων(όπου είμαι ενεργό μέλος) και αφιερώνοντας πολύ χρόνο ασχολούμενος με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Τώρα γνωρίζω αρκετά πράγματα και νομίζω ότι μπορώ να τα μεταδώσω στην ομάδα .Η ομάδα είναι ανοιχτή σε αριθμό αρκεί να παρακολουθούν αυτοί που ενδιαφέρονται πραγματικά. Περνάμε ευχάριστα, συζητάμε κοινωνικά θέματα ,συνυπάρχουμε και επικοινωνούμε. Αυτή είναι και η αμοιβή μου ,μιας και οι άνθρωποι δεν έχουν καμιά οικονομική επιβάρυνση>> Αυτά μας είπε ο φωτογράφος και συνέχισε το μάθημά του. Τον ευχαριστήσαμε, πήραμε την έγκρισή του για δημοσίευση του υλικού και προχωρήσαμε προς ένα μαθητή του τμήματος.
Από την πλευρά του μαθητή μίλησε ο κ. Θεμιστοκλής Τρακοσιάρης, εκπαιδευτικός του σχολείου(αντιστροφή ρόλων σε χρόνο μηδέν).Μας είπε λοιπόν ο δάσκαλός μας ότι του αρέσει πολύ η φωτογραφία και ότι από καιρό ήθελε να ασχοληθεί με αυτή. Έμαθε για το τμήμα αυτό από τη Διευθύντρια , πήρε την απλή φωτογραφική του μηχανή και ήρθε. Επίσης δήλωσε πώς η μόνη προϋπόθεση για να το παρακολουθήσει ήταν, η αγάπη για τη μαγευτική αυτή ενασχόληση. Δήλωσε χαρούμενος που πέρα από την ασχολία με το χόμπι του ,δηλαδή τη φωτογραφία, γνώρισε νέα άτομα, περνάει ευχάριστα και δημιουργικά το λίγο ελεύθερο χρόνο του. Ευχαρίστησε τα παιδιά και συνέχισε το μάθημά του….. Εμείς τερματίσαμε βιαστικά τη μαγνητοφώνηση και τρέξαμε στη μπάλα, ελπίζοντας στην καθυστέρηση των γονέων μας για να μας πάνε στις εξωσχολικές δραστηριότητες….  Αγγλικά!!!κολυμβητήριο!!!γερμανικά!!στίβο!!!Μακάρι να κάναμε κι εμείς μόνο τα χόμπι μας ή τα πράγματα που αγαπάμε πραγματικά!!
Στο ρόλο των δημοσιογράφων ο Χρήστος Κασαπάκης και ο Αλέξανδρος Χαιρετάκης               ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ ΤΟΥ ART- THERAPY                                                              

Bρισκόμουν στο εξωτερικό όταν έμαθα για το ΄΄ΚΥΤΤΑΡΟ ΧΑΛΕΠΑΣ’’ και τις δραστηριότητες της μικρής ομάδας που κατάφερε να ενεργοποιήσει αρκετούς συμπολίτες μας και να προσφέρει σημαντικό έργο , σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο που διανύουμε.
Είναι χαρά και τιμή μου να συνεισφέρω στην προσπάθεια αυτή, μέσω του εκφραστικού-θεραπευτικού κομματιού της τέχνης-εικαστικών, γνωστό σαν ART THERAPY.Έχω σπουδάσει ζωγράφος στην Ανωτέρα  Σχολή Καλών Τεχνών και έχω ειδικευτεί στην Ιταλία για το ART THERAPY(δυο χρόνια),που μου αρέσει και με εκφράζει απόλυτα.
H επαφή με τον εσωτερικό μας κόσμο ,μέσω του χρώματος, επιτρέπει την χαλάρωση, την ενεργοποίηση –ενδυνάμωση της φαντασίας, της δημιουργικότητας, της χαράς, στοιχεία που υπάρχουν μέσα μας και που το παιχνίδι με το χρώμα φέρνει στην επιφάνεια.
Δύο γκρουπ (ένα εκ[παιδευτικών και ένα γονέων) με 26 συμμετέχοντες ,για 16 ώρες ,σε 8 δίωρες συναντήσεις, παρέα σε ένα Δημιουργικό Ταξίδι, για να θυμηθούμε ότι παρά τις όποιες δυσκολίες ή αντιξοότητες, μέσα μας ή γύρω μας , η ΖΩΗ ήταν και είναι πάντα ΩΡΑΙΑ!!!
                                                                                                   Νανίνα Πλατσιδάκη
                           Ζωγράφος, Ειδικευμένη στις Εκφραστικές θεραπείες μέσω των εικαστικών


     Σκέψεις από μια εκπαιδευόμενη στο τμήμα του ART-THERAPY των εκπαιδευτικών
Αισθάνομαι πολύ τυχερή που γνώρισα την κ. Πλατσιδάκη ,γιατί θεωρώ ότι έχουμε την ίδια χημεία. Μου τη σύστησε ο Πρόεδρος του ΚΥΤΤΑΡΟΥ κ. Σαλεβουράκης προκειμένου να φτιάξουμε ένα τμήμα με τους λήπτες του Παντοπωλείου Αλληλεγγύης. Η πρώτη συνάντηση έγινε Οκτώβρη του 2015 και συνάμα ο προγραμματισμός της δράσης. Δυστυχώς δεν έτυχε θετικής αντιμετώπισης από τους λήπτες και μετά από πρόταση της κ. Πλατσιδάκη στραφήκαμε στους εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων της Χαλέπας .Η πρόταση άρεσε, πολλοί ενδιαφέρθηκαν και σχηματίστηκε το τμήμα της Τετάρτης. Υπήρξε στη συνέχεια προβληματισμός ,γιατί και γονείς των Δ.Σ των σχολείων της Χαλέπας ήθελαν να λάβουν μέρος και η κ. Πλατσιδάκη μας διέθεσε και ένα δεύτερο απόγευμα, κάθε Δευτέρα. Τα μαθήματα γίνονται στις φιλόξενες αίθουσες του 10ου Δημοτικού Σχολείου χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση, ενώ η επιμορφώτρια έχει και σημαντικά έξοδα αφού, μας παρέχει δωρεάν τα κατάλληλα εργαλεία.Η αξιολόγηση μέχρι τώρα είναι αρκετά θετική, μέρα με τη μέρα ανακαλύπτουμε τη θεραπευτική ιδιότητα της τέχνης, παίζουμε και δημιουργούμε με τα χρώματα, αφηνόμαστε στο μαγικό τους ταξίδι με πυξίδα τη φαντασία μας, χαλαρώνουμε, ξεσπάμε ,συναισθανόμαστε, επικοινωνούμε ανακαλύπτομαι τον εαυτό μας. Μ ε λίγα λόγια ΠΕΡΝΑΜΕ ΥΠΕΡΟΧΑ!! ΚΑΙ ΕΥΧΌΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΤΕΛΕΙΏΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!
         
΄΄ΜΑΡΙΑ ΚΛΗΜΑΤΣΑΚΗ΄΄ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ 10ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Η εμπειρία μου από τα μόλις δυο μαθήματα!!! Είναι μοναδική! Δεν είχα ιδέα του τι είναι το art therapy! Αυτό που διαπιστώνω είναι .το ότι  βγαίνει ήρεμα και αβίαστα από μέσα μας μετά από κάθε άσκηση, είναι μια αποκάλυψη!! Είναι ένας διαφορετικός τρόπος επικοινωνίας με τον εσωτερικό μας κόσμο και με τους γύρω μας!!! Νιώθω τυχερή που μου δόθηκε αυτή η δυνατότητα έκφρασης και ευχαριστώ το ΚΥΤΤΑΡΟ ΧΑΛΕΠΑΣ και την αξιόλογη αναμορφώτρια κ. Πλατσιδάκη, που μου έδωσαν την ευκαιρία  να συμμετέχω και μάλιστα χωρίς οικονομική επιβάρυνση!!!Μακάρι όλα αυτά που συμβαίνουν σε αυτό το σχολειό να συνεχιστούν και στο μέλλον!!!

¨ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ΄΄ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου